primosten_reference

 

 

 

Primošten je gradić na otočiću koji je povezan sa kamenjem sa kopnom (u 16 stoljeću).

Glavna atrakcija je grad sa kamenim kućama, crkvama, uskim , krivudavim mediteranskim ulicama. Smješten među dalmatinskim uvalama, otocima i poluotocima, Primošten je grad sa bogatom i burnom povijesti, jednom poznat po poljoprivredi a danas po turizmu.

Provjerite naš društveni program>>>

Ostala zanimljiva mjesta u okolici:

Split (Dalmatinski glavni grad od rimskog doba)

Kad je car Dioklecijan razmatra povlačenje od obnašanja vođe Rimskog carstva, nije mogao naći dostojno mjesto za život stoga je odlučio napraviti svoje. Tako se rodio Split. Taj veličanstveni grad opasan zidinama, sagrađen prema Dioklecijanovim standardima, danas je zadržao orginalni šarm za privlačenje tisuće posjetitelja.

Split_-Source-Wikipedia-E_coli_mediumUsred ostataka Dioklecijanove velike rezidencije, pretkršćanske sfinge od najboljeg mramora koji je susjedni otok Brač mogao pružiti, tu je umirujući svakidašnji grad. Kafići, udobni barovi i obilje trgovina miješaju se s dva živahna tržišta i šik stanova izgrađenih od samih  vojarni gdje su  Dioklecijanovi vojnici nekada živjeli.

Split je ekonomsko i administrativno središte središnje Dalmacije, sa 200000 stanovnika. Grad je prometna luka. Međunarodni aerodromi i brodovi povezuju Split sa okolnim otocima, sjevernim i južnim Jadranom, Italijom i Grčkom.

Bucavac

Primoštenski vinogradi nalaze se praktički u kamenu, sa miljama od suhozida predstavljaju pravi oda ljudskom radu i upornosti. Grožđe u ovoj regiji datira iz 8. stoljeća prije Krista, kada su vinogradi zasadili Iliri i Liburna, zatim i Grci  i Rimljani. U 7. stoljeću, uzgoj grožđa su preuzeli Hrvati koji dolaze u regiju. Duga tradicija je rezultirala u lokalnoj vrsti, Babić, koji se smatra visoko kvalitetnim.

Prof V. Tadijević izračunao  je da jedanom zidaru ili poljoprivredniku treba 1200 godina da podigne beskonačne suhozide za vinograd od 50 hektara radeći sedam sati na dan. Ovo inspirirajuće postignuće sa generacijama lokalnih radnika je predstavljenosa fotografijom vinograda u predvorju UN sjedišta u New Yorku.

 

Kornati (nacionalni park)

Prema legendi Kornati , koji su labirint otoka i kanala, je stvoren od šake kamenja koje je Bog stavio kada je stvarao svijet. Bacio ih je u more, pogledao dolje i odlučio da su savršeni kakvi jesu. “Bog je htio okruniti svoj sedmodnevni rad i na zadnji dan je stvorio Kornate od suza, zvijezda i daha”, napisao je George Bernard Shaw o najposječenijoj grupi otoka na cijelom Mediteranu.

Kornati-Source-Wikipedia_medium

www.kornati.hr Udaljenosti: 90 minuta sa brodom

 

 

Trogir

Stari srednjovjekovni grad pod UNESCO zaštitom.

www.croatia.hr Udaljenost: 30 km

Kako doći u Primošten

Croatia_large

Sa avionom:

Split Aerodrom (35 km) -Redoviti i nisko buđetni letovi, direktne veze su dostupne od glavnih europskih gradova tokom sezone.

Zadar aerodrom (100 km) – Ako dolazite u Zadar (sa easy jetom) trebate uzeti bus..

Zagreb Aerodrom (350 km) – Bolja opcija je let u Split. Druga solucija, provjerite autobusne veze.

Sa automobilom:

  • Iz  Zagreba (350 km) – preko A1 autoceste i izađite kod Šibenika. Krenite rutom E65 i vozite 30 km do Primoštena.
  • Iz Rijeke (310 km) – Idite D8 državnom cestom ili kroz Senj. Nastavite voziti po A1 autocesti i izdađite u  Šibeniku. Krenite rutom E65 i vozite 30 km do Primoštena.
  • Iz Zadra(100 km) – Krenite rutom E65 u smjeru Splita, preko Primoštena.
  • Iz Splita (60 km) – Krenite rutom E65u smjeru  Zadra/Šibenika, preko Primoštena.

Sa autobusom:

Vezu autobusa morati ćete potražiti samo u slučaju ako idete avionom do Zagreba ili ako dolazite iz Italije sa trajektom u Zadar ili Split.

Iz Zagreba kreću redovite linine (50 € povratna karta  (autobusne stanice)) i iz Splita gotovo svakog sata.

Iz Splita uzmite lokalni autobus (autobusne stanice) (oko  10€  povratna karta) u smjeru Šibenika ili Zadra. Ovi autobusi prolaze kroz Primošten.

Ako dolazite na aerodrom u Zadar, prvo dođite do autobusnog kolodvora sa taxi službom ili autobusom). Tamo kupite kartu za autobus u smjeru za Split, koji prolazi kroz Primošten.

Sa vlakom:

Iz Zagreba, uzmite vlak prema Šibeniku ili Splitu.